My scribbles

Monday, September 21, 2009

Jam tarts

Believe it or not, this is the first Raya Eidulfitr i able to celebrate with my family.

No patients or oncal like i used to since starting to work at the hospital.. thanks to the confinement and breastfeeding leave..

so i decided to test my long forgotten skills of making cookies for the Raya festive. Lagipun anjuran islam utk mengagungkan hari kemenangan ini dan kembali kepada fitrah.

Hehe...
Eidul Fitr..hari merayakan fitrah.. kerana itu dianjurkan utk solat beramai2 keluar dari rumah ke masjid.. memperbanyakkan ziarah sesama muslim, bersedekah..sbb secara fitrahnya manusia harus bermuamalah sesama manusia..

i googled one of my favourite raya cookies in the net. Tarts! kononnya agak susah la nak buat this special biscuit, if teringin dolu dolu, asyik beli je. Then elok2 malam tu apa salahnye try to do my own. Hehe ..try Chef Hanieliza nyer recipe.. tehe..cam best sbb ada gambar (tribute to Nana for the link)

recipe ..



Bahan
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas..

boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



paling best buat jem die..(ada ura2 kata jem buat sendiri lg best dr beli) to do it lepas blend nenas tu, tak yah tambah air macam dlm recipe.. sbb nanti lambat sungguh nak tgu all the air kering n jem pekat. Better minimisekan air ms blend nenas..


JEM NENAS

1 biji nenas muda [yg kulit hijau tu]
kupaskan kulit dan buangkan mata...pastu racikkan semua nenas tu kecik sikit. [batang tengah pun pun amik..jangan buang..rugi wooo]

Masukkan dalam blender..+ 1/2 cawan air..kisarkan [JANGAN TAPIS selepas kisar]

Masukkan dalam kuali [kalu boleh gunakan non-stik wok/kuali..kalau tak der..p beli kat COSWAYker..kat GIANT ker..K4 KER..]

Panaskan [masakkan] sehingga agak pekat.

Masukkan 1/2 cawan gula..tambah 1 s/b gula kalau nak manis sikit tapi kak liza rasa dah okey dah tu..

Pastu kacaulah..jangan tinggal sebab dia akan hangus oleh kerana ada gula..




After a long search, jumpa acu nestar ni...this is the key to the 'standard' tart gulong..hehe...






yeh..gumpal2 kan dulu jem tu supaya tangan x berlengas bila buat tart nanti..


ready to bake..






jadik jadik! alhamdulillah




yang nak sedihnya tu .. waled sayang tertepiskan sebekas penuh tart ni di atas lantai. Maka berderailah semua tart ku menjadi serdak.. isk. ( konon nak riak ngan zaujiy nak buat surprise balik dari terengganu..)






Ulang semula step 1-habis ! Practice makes perfect!


No comments: